Strona główna Wydarzenia Dzień Cukiernika i Piekarza w COGITO

Dzień Cukiernika i Piekarza w COGITO

296
0

Corocznie 15 marca swoje święto obchodzą cukiernicy i piekarze. W tym dniu przypada wspomnienie ich patrona św. Klemensa, który po wstąpieniu do klasztoru wypiekał chleb dla braci zakonnych i opiekował się klasztorną piekarnią.

To dzięki ich pracy codziennie możemy zaopatrzyć się w świeży chleb i pachnące wypieki.

Obecnie ciągle poszukiwani są nowi pracownicy w tych zawodach, dlatego w Zespole Szkół COGITO  kształcimy adeptów cukiernictwa i piekarnictwa w Branżowej Szkole I stopnia.

Nasi przyszli piekarze i cukiernicy w dniu ich święta zaprezentowali społeczności szkolnej        swoje wypieki z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych tj. mazurki, baranki i inne słodkości, a w całej szkole rozchodził się wspaniały zapach pieczonego ciasta przywołujący domową atmosferę.

Wszystkich chętnych do pracy w zawodach: piekarz, cukiernik oraz masarz i wędliniarz zapraszamy do Szkoły Branżowej I stopnia w Zespole Szkół COGITO ul. Matejki 5.

Wszystkim piekarzom i cukiernikom składamy serdeczne życzenia pomyślności, wytrwałości w trudnych dla rzemiosła czasach, a przede wszystkim pomysłów na ciągły rozwój.

Barbara Patyk-Płuciennik

Renata Olszak-Flak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imię tutaj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.